Svenska Kockars Förenings Ungdomsstipendium


Desirée Jaks

Årets Servitör


Emma Ziemann

Årets Ölutvecklare


Gbg Beer Week

Årets vinnare har skapat en självklar ölmanifestation och en ny tradition. Med en öppen attityd där det finns något för alla har årets vinnare lyckats skapa en nytänkande hyllning till vår svenska kulturdryck. Många är de som ritar in veckan i sin kalender som bidrar till att göra Sveriges framsidan till ölets nya huvudstad.

Årets Sommelier


Erik Schneider

En sommelier som inspirerar över gränser och vars entusiasm smittar av sig på såväl gammal som ung. Med en outtröttlig vilja att sprida kunskap har Årets Sommelier med gedigen erfarenhet och stort hjärta trollbundit många människor genom åren. Ska vi utveckla branschen behövs fler sommelierer av denna kaliber. Tack, för att Du öppnar dörrar och välkomnar alla!

Årets Smakskapare


Frida Ronge

En raket på alla smakhimlar! Nya – lätt halsbrytande – smaktolkningar med strålande resultat. Det är både genuint och spännande. Med mamma som måttstock parerar Årets Smakskapare smaköversättningar från öst till väst och vice versa. Högt över allas förväntningar i en tidlös atmosfär och med utvalda komponenter gör Årets Smakskapare varje smaknyfiken matälskare alldeles salig.

Årets Matsalsteam


Adam/Albin

Här känner man sig glad redan i entrén, där bemötandet är avslappnat och inbjudande. Det finns en direkt påkopplad servering när du blivit visad till bords. Mellan köket och matsalen finns ett fint samspel och mellan de som serverar är teamkänslan påtaglig. Tempot flyter lugnt och jämnt utan stress. Det råder en varm och uppslupen stämning genom hela matsalen. Kommunikationen mellan gäster och matsalsteam är mycket god. Alla värnar om både varandra och gästerna. Här är trivsamt att vara och det strålar en genuin känsla av ett sammansvetsat gäng och ett väl inarbetat team.

Årets Leverantör


Smörgåsbord

Utmärkande drag för vinnaren i Årets Leverantör är ett företag som har fokus på hög kvalitet, service och kunskap. Årets vinnare har alltid arbetat efter en glasklar strategi samtidig med en känsla för vad som är rätt i tiden och fokus på effektiva lösningar för kunden. Årets vinnare är en sann vän att lita på.

Årets Kulturrestaurang


Vatten, Restaurang & Kafé

I ett gränsland mellan det fasta och det rörliga möts natur och kultur med Västerhavet som fond. Här klättrar byggnaderna på klippor, de vilar vid stranden, de ger skydd, inramar och skapar aptit för estetiska och kulinariska upplevelser. Havet är en del av såväl natur, arkitektur, som målarmaterial och detta vattenhål bland akvarella väggar utgör en spektakulär brygga mellan bildytor, färska fiskar och rekorderliga räkmackor.

Årets Krögare


Erik och Nils Molinder

Med en tydlig vision har Årets Krögare undan för undan utvecklat en bred verksamhet med råvarans kvalitet och gästens valfrihet i fokus. Kunskap, kontinuitet och kreativitet är grunden för deras inspirerande framgångsrecept.

Årets Kroginteriör


Furillen

Vindpinade höga tallar, ett grustag och en fabriksbyggnad blir tillsammans vidunderligt vackert. Historien syns fortfarande, men idag möts besökaren bara av ljudet av trädkronornas sus, inte längre sten som krossas och inga strider utspelas. Nu dominerar slätrappade väggar, mjukt duvgrå trädetaljer och stora fönsterpartier. Dekorationer som gigantiska kättingar, balettkjolslampa och silduksgardiner gör tillsammans att gästen vaggas in i en kontemplativ känsla. En känsla som gör att den säregna miljön och den fantastiska maten och drycken får full uppmärksamhet.

Årets Krog


Lilla Ego

Årets Krog präglas av idén om hur ett bärkraftigt krogföretag och en härlig kväll på krogen skapas. Det är raka rör och samtidigt gastronomi med finess. De stjärnor som krögarduon eftersträvar är lyster och saligt skimmer i gästerna ögon. Ödmjukt och frejdigt har krogen positionerat sig i huvudstadens restauranglandskap som en mötesplats, med stämning av ett evigt gästgiveri. Man äter, njuter, pratar och skrattar samtidigt som den överraskande och chockerande goda maten förför smaklökar och ögon.

Årets Klassiker


Sturehof

Kärnan i detta nationella restaurangmonument är medarbetarna, kökets skickliga kockar och matsalens säkra servitörer. Det är ständigt fullsatt på denna scen, inramad av väggarnas samtidskonst, där alla möts kring ett klassiskt kök på högsta nivå. Gästerna njuter av erfarenhet och klokskap som bara ett långt liv kan skapa. I anslutning lockar ett salutorg med läckerheter och barhäng för kortare besök. En 120-åring som i dag är mer vital och aktuell än någonsin.

Årets Innovatör


Petter Stordalen & Frida Ronge

Berätta var du äter, och jag ska säga dig vem du är. När restauranger allt mer blir en livsstilsmarkör är nästa steg att använda dem som konkurrensmedel. ”Årets Innovatör” har gjort restaurangen till del av mediamixen och är ett entreprenörspar som tagit denna tanke till nya höjder. ”Årets Innovatör” är Petter Stordalen och Frida Ronge med restaurang TAK på At Six Hotel.

Årets Hälsokrog


Le Nom

Den här krogen erbjuder kvalitet, lyx och stor kreativitet! Här äter man gärna mellanrätter där grönsaker står i centrum även om rätterna ibland innehåller kött eller fisk. Allt är perfekt tillagat med utsökta smaker. Uppläggen är vackra, maten är lätt och fräsch, modern krogmat på hög nivå!

Årets Hållbara Krog


Kalf & Hansen

Den som utses till att vara Årets Hållbara Krog har tagit steget längre än många andra. Vi har bara en planet där ska vi samsas även i framtiden. Årets vinnare är en krog som lagar god mat i säsong och utgår från hållbarhet i hela verksamheten. Här har hjärtat varit med länge och kärleken till ekologisk mat är något som det aldrig tummas på var du än är i landet. En krog som är inspirerande, självklar, hållbar och framtiden.

Årets Hederspris


Magnus Johansson

Årets mottagare av Hederspriset har under tre decennier bidragit till att utveckla Svensk Gastronomi nationellt såväl som internationellt, samt flyttat fram denna till att vara världsledande, inte minst inom hans eget specialområde. Han har gjort detta med god hantverksskicklighet, yrkeskunnande och stort engagemang. Han har en vilja att alltid utvecklas, även en förmåga att dela med sig av sin kunskap. Han är en sann entreprenör, kunnig mentor och domare som är en tillgång för Svensk gastronomi!

Årets Framtidslöfte


Signe Åberg

Årets Framtidslöfte visade framfötterna redan under studietiden. En toppelev som tog alla chanser att utvecklas, ofta genom att tävla och med många segrar som följd. Alltid med ett glatt leende och mycket omtyckt i sin omgivning. I sitt tidiga yrkesliv har det fortgått på samma sätt. Alltid med hög kompetens, noggrannhet och flit. Med ett gott humör även under långa arbetsskift. Det är sådana unga förmågor som säkrar framtiden i vår bransch.

Årets Bästa Bord-profil


Per Bengtsson

Få har sått frö som burit så riklig frukt som denne föregångare, förnyare och förebild. Ett exceptionellt ungdomligt mod har resulterat i ett unikt svenskt nav för gastronomi och sommellerie, där talanger förädlats till internationell mästarklass. Gäster från när och fjärran lockas av den briljanta kokkonsten och måltiderna som serveras vid restaurangens bord, stadigt placerade vid sjöar som glittra och furor som susa. Här har steniga tegar rensats för att skapa kulinarisk konst och omvandla ett litet landskap till ett stort gastronomiskt rike.

Årets Barkoncept


Penny & Bill

En sofistikerad mötesplats utan onödiga pretentioner, där smak står i fokus – oavsett om det gäller maten eller dryckesmenyn. Här serveras remixade klassiker och uppdaterade ”guilty pleasures”, en hyperkreativ cocktailmeny med oemotståndlig service därtill. Med några av Sveriges främsta stjärnor bakom baren, är det inte svårt att motivera varför priset för årets bar går till.

Årets Arbetsplats


Hantverket Mat & Bar

Visionen om ett medvetet, aktivt och synligt ledarskap omsätts i praktiken genom att ledarna förmedlar trygghet, skapar förutsättningar för gruppens dynamik och är lyhörda för medarbetarnas utveckling och personligheter. Här bryr man sig om och respekterar varandra. Samspelet mellan kök och matsal är synligt. Arbetsuppgifterna bearbetas metodiskt och strukturerat genom samtal och samarbete. Kompetens används som ett verktyg för att lösa utmaningar och frågeställningar. Här finns inspiration, erfarenhet och stor lärdom att hämta.