Årets Kulturrestaurang


Lanthandelns Espresso

Här ser man ett entreprenörskap med nya perspektiv. Intryck av kultur, konst och vetenskap kan smältas vid bord på flera håll, där gästen väljer tryggt på menyn. Engagemang och stil går som en röd tråd i Årets Kulturrestaurang.

RS Hederspris


Thomas Deijing

Med en förmåga att alltid sätta råvaran i centrum och med stor kunskap för det gastronomiska hantverket har denna dedikerade matlagare blivit en stor förebild, inspirationskälla och mentor för många kockar i Sverige. Han har hittat sina egna vägar till att utveckla en hållbar matlagningsfilosofi, ibland mot den rådande normen och på så vis starkt bidragit till svensk gastronomis framgångar.

Årets Krog


Bloom in the park, Malmö

Omgivet av både lantligt lugn och stadens livgivande puls, ligger Årets Krog 2015 vars kök levererar det oväntade, spännande och smakrika år efter år. Här strålar också internationellt skimmer över krogens skickliga medarbetarstjärnor.

Årets Krögare


Ulf Johansson

En unik krögare präglad av brinnande passion, stor ödmjukhet och kompetens. Ständigt kunskapssökande är metoden för att skapa kompletta måltidsupplevelser. En uthållig restaurangföretagare som tagit emot oräkneliga gäster under flera decennier, åtskilliga tusen dagar, i denna sedan ett kvarts sekel stjärnprydda restaurang.

Årets Matsalsteam


Vollmers, Malmö

Med strålande och mjukt leende välkomnas vi till den lugna och inbjudande matsalen. Här arbetar ett team som alltid ser till gästens bästa. Alla surrar runt nästan omärkbart men ändå fullständigt närvarande och ser hela tiden gästens ännu outtalade önskningar. Samspelet är tydligt, alla är medspelare i ett riktigt starkt lag. Här är det gott att vara.

Årets Leverantör


Ugglarps Grönt

Vinnare av kategorin Årets Leverantör har förnyelse och utveckling som ledstjärna och är lyhörd för kunders önskemål. Stor nyfikenhet för nyskapelser och stark känsla för det gröna har gjort att leverantören har etablerat sig som en inspiratör inom restaurangvärlden.

Årets Sommelier


Daniel Crespi

Med sitt egensinniga sätt och sitt jovialiska Modus Operandi bryter Årets Sommelier ny mark och ser möjligheter där andra backar. Vid sidan av strikta konventioner och med en närmast provocerande lättsam inställning bryter han gängse regler och kliver utanför traditionens dammiga kulisser. Han är sin egen kompass, sin egen handbok och sitt eget manus.

Årets Hållbara krog


PM & Vänner, Växjö

En ambitiös banbrytare som direkt tog ut kursen mot en hållbar restaurang. Här möts det moderna och det traditionella när lokala råvaror anrättas med internationell finess. I landskapet med små tegar och mörka skogar lyser ett klart kulinariskt ljus från Årets Hållbara Krog.

Årets Kroginteriör


Gotthard, Umeå

En skön blandning av saltstänkta oceaner, prasslande sidenklänningar, mässing och sammet. Musik och den sjö- och hamnnära historien ligger nära till hands och känslan går igenom även i menyn som twistar klassiker med inspiration från Ostindiefararnas hamnar både i när och fjärran.

Årets Klassiker


Kometen, Göteborg

En gärning och en epok av klassiskt kulinariskt hantverk i en restaurang som både är exotiskt resmål för fjärran resenärer och hem för stamgäster. Respekt och elegans präglar matsalsarbetet. En klassisk trygghet skapas av rätter som vattnar gommen och väcker minnen.

Årets Framtidslöfte


Fabian Kalf Hansen

Denna talang har två ledstjärnor: den egna drivkraften och den egna övertygelsen. Inriktningen hälsosam, god mat, lagad på ekologiska råvaror efter säsong. Att bryta ny mark är inget problem för denna yngling, som vid unga år har startat egen krog där han utan kompromisser följer sin passion.

Årets Smaksättare


Fotografiskas restaurang

Vinnaren skapar en suverän tolkning av det nya gröna, använder ett nytt språk och klarar dessutom att göra en lansering av hela konceptet. Detta på en oväntad arena där god och smakrik mat inte är det man tänker på i första hand. Med smaker som är rena, tydliga och naturliga berikar vinnaren den svenska matkulturen.

Årets Barkoncept


Bottles

Lust och kreativitet är strategin för att möta moderna bargästers höga krav. Kännetecken är innovation, stämningshöjande attityd, konsekvent och suveränt inbjudande service och högsta kvalitet i hantverk och presentation. Menyn skapas i en ständigt föränderlig miljö som speglar tid och rum där baren poppar upp.

Årets Innovatör


Daniel Crespi

En innovatör är – enligt Nationalencyklopedin – någon som utvecklar världen och skapar tillväxt. Men för Årets Innovatör 2015 är det långt ifrån allt. Lägg till att skapa ett imperium, initiera trender, gå emot bräschen, göra 360 grader helt om, servera det omöjliga, vara bara på tok för mycket och dessutom rädda en hel stadsdel från förfall.

Årets Hälsokoncept


Fotografiskas restaurang

Restaurangen lägger fokus på det gröna, ekologiska och närproducerade vilket resulterar i hälsosamma rätter. Menyn är levande med råvaror som är bäst just för dagen. Rätterna ger en komplett smakupplevelse, där köttet eller fisken är en accessoar. Mycket av dryckesutbudet är ekologiskt. Kombinationen av smak och intressant miljö ger en upplevelse för alla sinnen, där tillfredsställelsen efter måltiden känns mycket välgörande och en kick för själen.