RS Hederspris


Monica Sander

Juryns motivering: Att utveckla gastronomin i Sverige har inte bara varit ett jobb för årets hederspristagare – det har under lång tid varit en livsgärning. Hon har inspirerat till utvecklingen framåt med entusiasm och ett stort engagemang. Detta förhållningssätt har givit vår bransch ett ovärderligt stöd och uppmuntran till att utveckla svensk gastronomi till den position där den befinner sig idag!

Årets Krog


Koka, Göteborg

Juryns motivering: Restaurangens kök och matsal sprider ett ljus över hela landet. Gästen är i centrum och menyn byggs på regionala råvaror. Ett vägval gjordes för att hålla kvar ambition och kvalité. En pånyttfödelse har ägt rum som manar till eftertanke.

Årets Krögare


Malin Söderström

Juryns motivering: Årets krögare tvekar inte att anta utmaningar och genomföra dem med hjärta och professionalitet. Här framträder förmågan att möta en hög gästgenomströming med hög kvalitet på mat och service, som är en inspiration för alla i branschen. Årets krögare bidrar även till att sprida svensk gastronomi inom och utom landets gränser.

Årets Matsalsteam


Upper House, Göteborg

Juryns motivering: Ambitionen med matsalsarbetet är hög, tydlig och konsekvent. Det handlar inte bara om en gäst, inte heller om en medarbetare. Det handlar om att alla gäster får uppmärksamhet och service av hela matsalsteamet på högsta klass.

Årets Leverantör


Skånemejerier

Juryns motivering: Med fokus på det professionella köket har leverantören nått stora framgångar på marknaden. Långsiktiga relationer och hållbarhet är prioriterade områden för detta företag med rötter i södra Sverige.

Årets Sommelier


Patrik Strömsten

Juryns motivering: Högst imponerande. Högst informerande. Högst initierad. Vinnaren förenar frihet med finess och sprider njutning kring mat och dryck. Årets sommelier höjer sig över mängden och drar sig inte för att slå upp på toppen.

Årets Hållbara krog


Jazzköket, Östersund

Juryns motivering: Här finns en helhetssyn på både människa och miljö, dessutom smak för livets goda ur många aspekter. Menyn erbjuder kulinariska och kulturella upplevelser med lokal utgångspunkt i ett hållbart perspektiv.

Årets Krogmiljö


Printz i Stockholm

Juryns motivering: I en unik och nyskapande miljö, står råvaran och det närproducerade i centrum. Folklig mat och dryck har tagits till nya nivåer. Här finns enkelhet och snabbhet men också elegans och förfining. Oavsett plånbok, tid, vardag eller fest, så finns här en välkomnande miljö som passar många.

Årets Klassiker


Stadshuskällaren, Stockholm

Juryns motivering: Utan Årets Klassiker – en trappa ner – skulle stadens silhuett stå sig slätt. Som ringar på vattnet sprids härifrån ryktbarheten om det svenska kökets toppklass och världen häpnar över den kulinariska konsten när det bjuds till festernas fest.

Årets Framtidslöfte


Maya Samuelsson

Juryns motivering: Med aldrig sinande energi och bestämd målmedvetenhet har denna kandidat intagit tävlingsarenorna. Disciplinen och siktet är
ställda mot stjärnorna i en vandring från klarhet till klarhet.

Årets Smaksättare


Lux Dag för Dag, Stockholm

Juryns motivering: Vinnaren har anammat ett nytt tankesätt kring måltiden och sprider svensk matkultur långt bortom restaurangens väggar. Här tillämpas ett gediget hantverk kring rena råvaror och naturliga smaker. Strävan om detaljer är överraskande och skapar njutning för alla sinnen, som fönstret på baksidan av krogen.

Årets Barkoncept


Tweed, Stockholm

Juryns motivering: När ingen trodde att det kunde bli bättre, lade personalen in en ny växel och växte ytterligare. Med hög servicenivå och brinnande intresse för allt som kan bjudas i ett glas, får gästerna en fulländad helkväll i baren. Här finns konsekvens, innovation och tradition. Vinnaren ger renässans åt barlivets och dryckeskonstens sociala och kulturella dimensioner.

Årets Innovatör


Mathias Dahlgren

Juryns motivering:Med känsla för affärsmässighet, nyskapande kök och kreativa måltider av högsta kvalitet har denna innovatör nått ut till gästerna och branschen på ett sätt som saknar motstycke.

Årets Hälsokoncept


Kalf & Hansen, Stockholm

Juryns motivering: Aptiten ökar när man kliver in genom dörren. Hälsan gynnas av vällagad mat, tillredd på ekologiska råvaror som följer årstiden och har nordisk karaktär. Här sitter man gärna tätt och blir mätt, glad och tacksam.