Årets Hederspris


Örjan Klein

Juryns motivering: En kocklegend och eldsjäl, som på hög akademisk nivå och med ett vetenskapligt förhållningssätt, alltid verkat för att höja kunskapsnivå i branschen och generöst att delat med sig sitt stora kunnande. Bland annat genom att skriva kokböcker, starta och driva välrenommerade restauranger, vara en internationell representant för svensk gastronomi och medverka till grundandet Restaurangakademin.

Årets Hållbara Krog


Lilla Bjers, söder om Visby

Juryns motivering: Årets Krog har under kort tid blivit omskriven, hyllad och fullbokad. Att på detta sätt ha modet att bryta ny mark för ett eget koncept utan tidigare krögarerfarenhet tjänar som en inspiration för hela branschen. Genom att driva jakten på den perfekta råvaran till sin spets, och genom att så tydligt kommunicera sin strävan, har krögarna skapat en restaurang som det alltid är intressant att vända tillbaka till. Här sätts yrkeskunskaperna i både kök och matsal på hårda prov varje kväll – precis som de vill de ha det. Nästa generations krögare är här.

Årets Sommelier


Sören Polonius, F12

Juryns motivering: En frontfigur med charmerande utstrålning. En handledare som diskret leder rätt. En yrkesmänniska som passionerat och leende inviger andra i sitt kunskapskosmos så fort tillfället finns.

Årets Framtidslöfte


Luqaz Ottoson, Lilla Bjers, Gotland

Juryns motivering: Mod och kreativitet, tradition och nyskapande, kvalitet som grundar sig på val av råvaror som finns nära till hands både i hav och på land. Framtidsvindarna blåser friskt kring denna unga förebild.

Årets Leverantör


Grönsakshallen, Sorunda

Juryns motivering: Trygghet när det verkligen gäller. Kvalitet som verkligen behövs och efterfrågas. Pålitlighet när panik står på lut. En leverantör att hämta näring från på många sätt.

Årets Krog


Daniel Berlin, Skåne Tranås

Juryns motivering: Orden har blivit till handling. Det är personligt och professionellt. Ett stort mått av mod genomsyrar den kraft som skapar unika matupplevelser och en unik atmosfär. Familjär fine-dining har sett dagens ljus långt bortom stadens puls.

Årets Krogmiljö


Dorsia Hotel & Restaurang, Göteborg

Juryns motivering: Här har en miljö skapats som konsekvent stimulerar alla sinnen. Resultatet är en matupplevelse utöver det vanliga, en verklighetsflykt med glimten i ögat, där då möter nu på ett lekfullt sätt.

Årets Smaksättare


BunBun Trucks, Stockholm

Juryns motivering: Det handlar inte bara om smak för den goda smaken. Det handlar om smak för äventyret och känsla för tidsandan. Nu har ett av världens läckraste kök lyfts till en ny nivå med ett okonventionellt grepp och med full rulle i in i stadsvimlet

Årets Matsalsteam


Sjömagasinet, Göteborg

Juryns motivering: Omhändertagandet av gästen är optimalt. Här ser vi samarbete och team när det är som bäst och där varje medarbetare vet att vara följsam till både gästernas skiftande önskningar och matsalens ständigt växlande tempo. Det bästa värdskapet är ledstjärnan som lyser starkt.

Årets Innovatör


Ricard Constantinou

Juryns motivering: Förnyelse är ledordet. Nyfikenhet och entreprenörskap går hand i hand. Målet är att föra in nya matupplevelser på ett sällan skådat sätt så fler kan upptäcka matens rikedom. Det finns inte längre en matvärld utan flera.

Årets Krögare


Stefan Karlsson, Fond Restaurang & Bar, Göteborg

Juryns motivering: En i laget och en som leder laget på en och samma gång. En av de ledande i landet, som lär ut till unga och lyfter fram matkulturen i den egna hemstaden. Drivkraften är den goda svenska maten och målet utveckling för alla på alla fronter.

Årets Barkoncept


Tjoget/Linje Tio

Juryns motivering: Passion och hantverk. Trendigt men inte pretentiöst. I en bar som genomsyras av både ambition och vision, kan man förgylla vardagen över en öl eller göra helgen komplett med en nyskapad cocktail.

Årets Hälsokoncept


Restaurang Voltaire, Pub

Juryns motivering: Inte bara maten utan miljön gör att du mår bra. Årstiderna präglar menyn, som har internationell inspiration. Det är hälsosamt utan ansträngning för gästen, eftersom den nyttiga maten är utgångspunkten.

Journalisternas Kock


Tareq Taylor

Juryns motivering: En passion för mat, som förmedlas till ung som gammal, till alla var de än bor med nästan alla medel som står till buds. Det handlar om att sprida tankar om kvalité och kärlek till mat till en stor publik.