Årets Krögare


Johan Jureskog och Klas Ljungquist, AG / Rolfs Kök

Juryns motivering: I dagens restaurangklimat är personalen en viktig faktor i en krögares framgång. Där har Årets Krögare ingenting att oroa sig för. Här vittnar medarbetarna om ett engagemang och en lagkänsla som är smått unik i Stockholms restaurangbransch. Att de samtidigt driver två lönsamma och personliga restauranger där kvalitet, personligt bemötande och gästfrihet alltid sätts i första rummet gör att Årets Krögare 2012 gjort sig väl förtjänta av utmärkelsen.

Årets Innovatör


FoodScout

Juryns motivering: Årets Innovatör har kommit på en ny smart affärs- och samarbetsmodell som ger restaurangbranschen tillgång till ett utbud som berikar både producentens, kockens och gästens värld – samt boostar hjärtat i det nya nordiska köket som blivit en global angelägenhet. Årets Innovatör har på ett handfast och konkret sätt skapat förutsättningar för kockar och producenter att mötas kring den småskaligt producerade maten.

Årets Leverantör


Ugglarps Grönt, Ugglarp

Juryns motivering: Årets Leverantör 2012 hyllas av kunderna för att alltid ge det där lilla extra, och att inte se ”omöjligt” som ett alternativ. Tillsammans med personligt engagemang, känsla för detaljer och förståelse för restaurangbranschens villkor har de bidragit till den gröna revolutionen på krogen, och trendspanarna riktar numera sökarljuset från restaurangtallriken och in i växthusen.

Årets Matsalsteam


Ekstedt, Stockholm

Juryns motivering: Här tar matsalsteamet hand om gästerna med en professionell självklarhet, trygghet och mjuk elegans. På relativt kort tid har Årets Matsalsteam hittat ett tilltal som lyfter restaurangupplevelsen och där kunskap, lyhördhet och skenbar enkelhet präglar bemötandet. Kökets eldar i all ära, här sprakar det också i matsalen.

Årets Framtidslöfte


Oskar Larsson, Frantzén/ Lindeberg

Juryns motivering: Årets Framtidslöfte gick efter gymnasiepraktiken rakt in i köket på Sveriges kanske mest eftertraktade restaurangarbetsplats och lyckades under två år jobba sig upp till att vara en av restaurangens mest uppskattade medarbetare. En bedrift så god som mången tävlingsmerit. Vi misstänker att vi i framtiden kommer att få höra mycket mer om denne 21-åring.

Årets Hållbara Krog


Kosters Trädgårdar, Koster

Juryns motivering: En restaurang som drivs med patos och passion och gjuter liv i sin omgivning. Med ett tydligt kretsloppstänk och god livsmedelshygien lagar köket smakrika och vackra rätter av egenodlade ekologiska råvaror. Målet är väl värt en resa, men då till fots eller med cykel, för bilar är ovanliga här.

Årets Sommelier


Anna Vasseur, Tranan, Stockholm

Juryns motivering: Med en kunskapsspäckad bakgrund, en strålande personlighet och en brinnande passion för vin och drycker förmedlar Årets Sommelier alltid klockrena och roliga kombinationer till sina gäster. Tack vare erfarenhet både från importörsled och restauranger som Bon Lloc och Guldkanten har Årets Sommelier 2012 dessutom en stor inblick och förståelse för hur hela branschen fungerar..

Årets Barkoncept


Svartengrens

Juryns motivering: Bakom denna bar glittrar det av experimentlusta och vilja att testa gränserna. Med ihärdighet, begåvning och kunskap som verktyg har barteamet redan lyckats skapa egna, omtalade klassiker. En ständig utveckling, en unik drinklista och ett föredömligt gästbemötande gör att Svartengrens är väl värdiga vinnare av Årets Barkoncept 2012.

Årets Smaksättare


Cevicheria aji y ajo, Stockholm

Juryns motivering: Årets Smaksättare 2012 är ett exempel på att även ett litet ställe kan nå stor ryktbarhet om fokus ligger på kvalitet och professionellt bemötande. Här serveras råvaror i toppklass av en ägare som tar ut svängarna och verkligen sätter sin egen smak på restaurangen. De friska, fräscha och syrliga smaker som är restaurangens signum lyfts fram med en experimentlusta som gläder besökaren, men utan att kompromissa med det genuina.

Årets Krogmiljö


Ekstedt, Stockholm

Juryns motivering: En restaurangmiljö är mer än summan av dess komponenter. Här smälter gastronomi, service och inredningens många detaljer samman till en sömlös där med ett imponerande helhetstänk och fokus. Gästen stiger in i en miljö som lyckas med konststycket att kännas oväntad och ny samtidigt som den har en air av att alltid ha legat just på denna plats.

Journalisternas Kock


Leif Mannerström

Juryns motivering: Journalisternas Kock 2012 lagar mat rakt från hjärtat. Han har alltid stått fast vid sina principer vilket gjort att han nu nått fram till en ny generation matlagare. Den röda tråden, både hans i kokböcker och tv-framträdanden, är att ärlig mat och riktiga smaker alltid vinner i längden – vilket är lika sant nu som då Journalisternas Kock 2012 började sin bana.

Årets Hälsokoncept


Panini Internatzionale, Stockholm

Juryns motivering: Vinnaren av Årets Hälsokoncept är en aktör som gör det enkelt att äta hälsosam mat. Man förstod på ett tidigt stadium fördelen att visa matens näringsinnehåll. Här erbjuds många hälsosamma alternativ med hög servicenivå som möter krav från människor i farten.

Årets Krog


Gastrologik, Stockholm

Juryns motivering: Årets Krog har under kort tid blivit omskriven, hyllad och fullbokad. Att på detta sätt ha modet att bryta ny mark för ett eget koncept utan tidigare krögarerfarenhet tjänar som en inspiration för hela branschen. Genom att driva jakten på den perfekta råvaran till sin spets, och genom att så tydligt kommunicera sin strävan, har krögarna skapat en restaurang som det alltid är intressant att vända tillbaka till. Här sätts yrkeskunskaperna i både kök och matsal på hårda prov varje kväll – precis som de vill de ha det. Nästa generations krögare är här!

Årets Hederspris


Jan Hedh

Juryns motivering: Årets hederspristagare är en sann förebild och har inspirerat en hel generations yrkesmän. Han har varit en motor bakom att förnya och förfina konditoryrket i Sverige och gått i bräschen för att lyfta fram råvaror som kvalitetschoklad och äkta vanilj. Genom att frikostigt dela med sig av sina kunskaper på kurser, workshops och böcker har han både verkat för en kunskapshöjning inom branschen och skapat ett stort intresse för bakning, choklad och desserter hos allmänheten.