Årets Hälsokoncept


Raw Food House, Malmö

Juryns motivering: Raw Food House belönas för sin berömvärda satsning på en hälsonisch som bidrar till ett mer medvetet sätt att utforska, betrakta och hantera råvaror på. Delar av filosofin kan mycket väl integreras inom den traditionella gastronomin och inte minst är årets hälsovinnare en stor inspirationskälla för alla som vill äta mer grönt, mindre resurskrävande och med större omtanke om sig själva och sin omgivning. Många rätter på menyn är kända till namnet men överraskar på tallriken. Konceptet är kreativt, genomtänkt och välsmakande – allt i en och samma tugga.

Journalisternas Kock


Leif Mannerström

Juryns motivering: Journalisternas Kock 2012 lagar mat rakt från hjärtat. Han har alltid stått fast vid sina principer vilket gjort att han nu nått fram till en ny generation matlagare. Den röda tråden, både hans i kokböcker och tv-framträdanden, är att ärlig mat och riktiga smaker alltid vinner i längden – vilket är lika sant nu som då Journalisternas Kock 2012 började sin bana.

Årets Krogmiljö


Restaurang AG, Stockholm

Juryns motivering: Hos Restaurang AG kompromissas det inte. Råvarorna står i centrum på ett naket, helt ärligt sätt som ligger i takt med tiden. Miljön är finkänsligt förädlad där kocken och designern har mötts med ett utmärkt resultat: avskalat, rått och sensuellt där wow-faktorn känns redan i entrén.

Årets Smaksättare


Saiko, Malmö

Juryns motivering: Saiko bryter mot reglerna, men eftersom de behärskas till fullo blir resultatet till en högre enhet. Just därför är detta Sveriges kanske bästa japanska restaurang just nu. Saiko betyder nytänkande och här bjuds innovativa rätter i en komplex symbios mellan det japanska och svenska utan att förlora något av sushikonstens klassiska elegans

Årets Barkoncept


Little Quarter (Marie Laveau), Stockholm

Juryns motivering: På Little Quarter står hantverket alltid i fokus och råvarorna är de bästa som går att uppbringa. Personalen är extremt påläst och kunnig och kärleken till klassiska drinkar obegränsad. Allt från musik till mat och cocktails stammar från samma kulinariska vagga: New Orleans. Resultatet blir perfektion, och några av det mest välavvägda smaksensationer som går att finna i Stockholms barvärld just nu. Isprogrammet, hantverket och den välutvecklade känslan för service gör barteamet på Little Quarter till årets vinnare.

Årets Sommelier


Niklas Löfgren, Frantzén/Lindeberg, Stockholm

Juryns motivering: Niklas Löfgren beskrivs som en stor tillgång på sin arbetsplats där han sprider glädje och lagkänsla. För att endast vara 24 år är han redan en extremt meriterad och erfaren sommelier med tre SM-tävlingar i bagaget samtidigt som han har arbetat på bland annat Le Rouge, Noma och nu senast på Frantzén/Lindeberg. Niklas är också en god kollega vilket inte minst bevisades när han tillsammans med Svenska Sommelierföreningen reste till NM i Danmark för att stötta svenske kandidaten Fredrik Horn. Årets Sommelier är en stor begåvning som vi förutspår har en lång och framgångsrik karriär framför sig.

Årets Hållbara Krog


Matmekka, Stockholm

Juryns motivering: På Matmekka förvandlas svenska råvaror till något exotiskt och åtråvärt och som därmed förstärker Etnografiska museets profil. Prisvärda rätter smaksatta med världens alla kryddor och lagade efter säsong. Köket, där egenkontrollen och hygienen intar en självklar plats, inspirerar med sitt självklara val av eko- och närproducerat och fungerar även som utbildningsplats.

Årets Framtidslöfte


Filip Fastén

Juryns motivering: Filip Fastén har på rekordtid lyckats sätta sitt namn på Sveriges kockkarta. Nyss fyllda 22 har han både en Årets Kock-final och en säsong mat-tv i bagaget samtidigt som han har gedigen erfarenhet från restaurangköken. Med sin sällsynta blandning av entusiasm, kunskap och utstrålning förutspår vi att han går en lysande framtid till mötes.

Årets Matsalsteam


Operakällaren, Stockholm

Juryns motivering: På Operakällaren spelar alla en viktig roll för gästens upplevelse av ett väl sammansatt och samspelande team. Med en subtil fingertoppskänsla strävar matsalspersonalen efter att möta gästens önskningar. Välkomnandet känns från första steget genom dörren, som sedan fortsätter in i matsalen. Det är dessutom härligt att känna att både yngre och äldre finner glädje i sin yrkesroll med ambitionen att ge gästen det allra bästa.

Årets Leverantör


Martin Olsson

Juryns motivering: Martin Olsson får utmärkelsen Årets Leverantör av RS krögarpanel för sin smarta, och tidiga, satsning på lokalproducerade och ekologiska råvaror, som nu börjar få ett ordentligt genomslag i restaurangsverige. Utöver detta betonar krögarna företagets fokus på problemlösning och kundservice.

Årets Innovatör


Urban Deli, Stockholm

Juryns motivering: Nytorget Urban Deli prisas för den skarvlösa intregrationen av restaurang, bar, deli, butik, juicebar och bageri som dessutom fungerar lika bra till frukost, lunch och middag. Dessutom med tjänster för catering och surdegshotell. Här visas att affärsmodellen för en restaurang kan vara gränslös och i flera avseenden kan leverera bättre mervärden till slutkonsument än dagligvaruhandeln. Men framförallt så bjuder de alltid på en urban krogupplevelse med mycket kärlek till maten.

Årets Krögare


Håkan Thörnström, Thörnströms Kök, Göteborg

Juryns motivering: Årets Krögare har arbetat hårt och medvetet på en mycket hög nivå för att ständigt överträffa sina gäster förväntningar. År efter år har de siktat mot högre höjder för att äntligen krönas med sin stjärna. Utmärkelsen ges dock lika mycket för att Håkan och Anne Thörnström är förebilder i branschen när det gäller att stötta och entusiasmera sina medarbetare och för sitt mod att satsa på kvalitet och utveckling även i tuffa ekonomiska tider.

Årets Krog


Thörnströms Kök, Göteborg

Juryns motivering: Thörnströms kök har alltid varit en restaurang med väldigt hög ambition och kvalitet. De senaste åren har den lyft sig den lilla, lilla biten som behövdes för att nå Guide Michelins stjärnvärld där man hör hemma. Restaurangen har således blivit den homogena restaurang som en gastronomiskt hyllad pärla skall vara, både mottagande, matsedel, vinlista, matsalsmiljö och köksarbete tycks ha hittat sin röda tråd till gästernas hjärta och lycka.

RS Hederspris


Björn Halling

Juryns motivering: Björn Halling har betytt enormt mycket för den svenska restaurangbranschen, både genom sin lysande matlagningskarriär som startade redan 1949, men också genom sitt stora engagemang för att höja kunskapsnivån i branschen. Hans starka intresse för bevarande av svensk mattradition är något som har satt djupa spår hos generationerna efter honom. De som har arbetat med honom vittnar om hans förmåga att förmedla sina kunskaper på ett pedagogiskt sätt, samt framhåller hans aldrig sviktande smaksinne och smakminne! Tillsammans med tre partners bildade han 1985 Restaurangakademien, och idag ser vi ett bestående resultat på våra restauranger i form av kunskaperna hos alla studenter som passerat genom akademiens portar sedan dess.