Finalister 2017

Årets finalister i restaurangbranschens tyngsta utmärkelse Restauranggalan är utsedda. Var med och hylla Restaurangsveriges supernovor på årets roligaste fest.

Årets Arbetsplats

Vinnaren i Årets Arbetsplats är en förebild i branschen, där ledarskapet genomsyras av genuint intresse och engagemang för den enskilde medarbetaren och för verksamheten som helhet.

För att få fram en vinnare genomförs en process i fyra steg.

  • För att bli nominerad måste företaget delta i en nationell studie med frågor kring arbetsmiljö, ledarskap och företagskultur.
  • De som går vidare deltar i en mer djuplodande enkätundersökning bland medarbetarna på arbetsplatsen.
  • Utifrån resultatet av enkätundersökningarna görs ett sluturval av en jury.
  • Juryn utser tre finalister och en vinnare. efter att ha samlat in kompletterande uppgifter och besökt företagen/restaurangerna.

Kategoripartner:

majola

Hantverket Mat & Bar

Stockholm

Mat- och dryckesavdelningen på Astrid Lindgrens Värld

Vimmerby

Sigtunahöjden Hotell & Konferens

Sigtuna

Årets Barkoncept

Vinnaren av priset Årets Barkoncept är en bar/restaurang som skapar optimala förutsättningar för personliga möten mellan gästerna. Kvalitativa cocktails är lika självklara som personalens höga servicenivå och djupa kunskap om och lyhördhet inför samtidens bartrender.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Penny & Bill

Stockholm

Juryns motivering:
Sugen på en drink till maten, eller en något mättande till drinken? Gastrobaren Penny & Bill är varken en restaurang eller en bar, snarare en symbios av de båda. Här serveras lättare rätter ihop med cocktails i världsklass och nya, spännande smakkombinationer smeker och triggar smaklökarna.

Stranger – The Spirits Bureau

Göteborg

Juryns motivering:
En tvättäkta speakeasy på hög internationell nivå, med kittlande hemligheter och personlig service. Här garanteras gästerna en unik upplevelse varje gång. Stranger bevisar att hög cocktailkvalitet är något som kan vara lika självklart i Göteborg som i storstäder runt om i världen.

Tak

Stockholm

Juryns motivering:
Baren med Stockholms bästa utsikt har på kort tid skapat långa köer över Brunkebergstorg. När du väl kommit upp kan du förvänta dig gedigna – ofta asieninspirerade – cocktails, livliga samtal och spontana gratiskonserter. Och en barupplevelse där varenda detalj är perfekt genomförd.

Årets Bästa Bord-profil

Årets Bästa Bord-profil är en person som tagit den svenska gastronomin till nya höjder genom smak, metod eller råvara. ÅretsBästa Bord-profil har förnyat restaurangutbudet och gästupplevelsen och värnar om kvalitet i alla avseenden. Genom sitt engagemang och sin kreativitet har personen bidragit till att utveckla, och förnya svensk gastronomi på ett övertygande sätt.

Kategorin Årets Bästa Bord-profil är en nyhet för den tionde Restauranggalan Priset är en utveckling av samarbetet mellan tidningen Restauranger & Storkök och Stiftelsen Sveriges Bästa Bord, vars en gång instiftade pris Årets Krog sådde fröet till Restauranggalan.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Årets Framtidslöfte

Vinnaren av Årets Framtidslöfte är en person under 25 år som visar på ambition och vilja att gå långt i sin restaurangkarriär och är en förebild, god kamrat alltid på väg mot ny kunskap och nya erfarenheter. Öppenhet och drivkraft, liksom lyhördhet och teamkänsla och egna tydliga mål och visioner om sin framtida yrkesroll kännetecknar Årets Framtidslöfte.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Fabian Olli Johansson

Juryns motivering:
Ung, otroligt driven, ödmjuk och kunnig. Fabian Olli brinner för bra råvaror och självförsörjning och har under sommaren drivit popupkrog tillsammans med Lukas Ottosson. Nu väntar lärande och inspirationsresa utomlands, men vi kommer garanterat att få se mycket av denna talang i framtiden.

Mimmi Selin

Juryns motivering:
Under sitt gästspel på Dinner Club och Smaka på Stockholm fick hon stående ovationer: ambitiös, framåt och ödmjuk. Mimmi Selin har utvecklats snabbt i yrket och är redan mycket mogen i sin matlagning. Hon värnar om råvaror som blivit väl omhändertagna och att förmedla en inspirerande känsla kring måltiden.

Signe Åberg

Juryns motivering:
Under sin studietid har Signe Åberg tävlat och vunnit seger efter seger, alltid med ett glatt leende. Hon har blivit mycket omtyckt på sina praktikplatser och fick som nybakad kock fast anställning på en av Stockholms toppkrogar. Om hon fortsätter i samma takt kan vi se fram emot en ny svensk stjärnkock.

Årets Hederspris

Vinnaren av Årets Hederspris är en person som genom ett långvarigt engagemang och en unik gärning medverkat till att utveckla restaurang-Sverige. Pristagaren belönas för sin uthålliga strävan, banbrytande insatser och visionär hållning som inspirerat och lyft fram potentialen hos yrkesutövare och företag i landets restauranger.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Årets Hållbara Krog

Vinnaren av priset Årets Hållbara Krog är en restaurang som har en helhetssyn på människa och miljö och i sin verksamhet har ett medvetet förhållningssätt till råvaror, resurshushållning matsvinn och klimatpåverkan. Årets Hållbara krog värnar om medarbetarnas bästa och trivsel och är ett nav för hållbarhet och mänskliga möten.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Agrikultur

Stockholm

Juryns motivering:
På Agrikultur genomsyrar hållbarhetstänket allt. Råvarorna är närproducerade och säsongsanpassade, och basen består av grönsaker. Köttet – som helst ska ha skjutits med egen bössa – adderar bara textur och smakhöjd i mindre mängd. Av omtanke om personalen håller krogen endast öppet på vardagar.

Fäviken Magasinet

Järpen

Juryns motivering:
Fäviken gör som man alltid gjort på Jämtlands fjällgårdar. Årstidernas variation och tradition följs och man lever med ekonomisk, social och ekologiskt hållbarhet. Under sommar och höst byggs förråden upp av skördar och jakt. När våren återvänder är förråden tomma och kretsloppet börjar på nytt.

Kalf & Hansen

Stockholm

Juryns motivering:
KRAV-märkt och ekologiskt till 100 procent – och råvaror efter säsong. Hos Kalf & Hansen tummas inte på något: maskiner, kläder och inredning ska påverka jorden så lite som möjligt och överbliven mat tas till vara eller reas ut. Som på räls når nu krogens ekomat ut i stora delar av landet.

Årets Hälsokrog

Vinnaren av priset Årets Hälsokrog är en restaurang som erbjuder sina gäster unika menyer på ett lustfyllt sätt. Restaurangens ledord är god smak som gör gott. Menyn präglas av nytänkande med högkvalitativa råvaror och skapar en måltid på ett nytt sätt med omsorg om gästens välbefinnande.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Raw food

Malmö

Juryns motivering:
En krog som imponerar genom att ha bibehållit sin höga standard under många år och dessutom vidareutvecklats. Med skickligt hantverk gör de hälsosam mat som är både spännande och smakrik. Ett vänligt och proffsigt bemötande ger extra plus, ägarna brinner verkligen för riktigt bra Raw food.

Le Nom

Stockholm

Juryns motivering:
Allt är perfekt tillagat, smakerna utsökta, uppläggen vackra och maten lätt och fräsch. På Le Nom äter man gärna mellanrätter där grönsakerna står i centrum, även om kött och fisk också kan ingå – och Le Noms Amuse är en oförglömlig umamichock. Modern krogmat på riktigt hög nivå.

Open new door

Göteborg

Juryns motivering:
På några ynka kvadratmeter, med utsikt över folkmyller och förbipasserande fartyg, har Open new door visat hög ambitionsnivå inom raw food/vegan. Menyn är begränsad men smart, snygg och hälsosam, oavsett om det gäller varmrätter, bakverk, naturvin eller hantverksöl. Här hänger man gärna och ofta.

Årets Innovatör

Vinnaren av Årets Innovatör är ett företag eller person som har förmågan att med nyskapande lösningar överraska restaurangbranschen. Vinnaren har en förmåga att gå utanför bortom etablerade ramar och tänka utanför boxen. Med andra ord en restauratör och kreatör med både ett konstnärligt och affärsmässigt sinne.

Kategoripartner:

Food Tech

Juryns motivering:
Med Food Tech har Johan Jörgensen skapat ett nytt, spännande, innovativt evenemang där mat och teknologi förenas. Under två dagar möts producenter, kockar, vetenskapsmän, idealister och startups för att skapa framtidens Matsverige, Tempot är högt och publiken fängslad och engagerad.

Karma

Juryns motivering:
En snilleblixt för miljön och succé bland flexibla gäster. Men appen Karma minskar restauranger och kaféer matsvinnet genom att erbjuda kraftigt rabatterade priser på överbliven mat. Karma har snabbt etablerat sig på den svenska marknaden och har nu ett hundratal anslutna restauranger.

Petter Stordalen & Frida Ronge

Juryns motivering:
I hotellvärlden har läge, design och konst blivit grunden för nya etableringar. För att ta At Six hotell ett pinnhål högre än konkurrenterna skapades ett samarbete mellan Petter Stordalen och Frida Ronge. Resultatet? TAK – en spektakulär restaurang, fantastisk mat och ett enormt mediagenomslag

Årets Klassiker

Årets Klassiker lyfter fram en gärning, en eller flera personer eller verksamhet som är traditionsbärare i svensk restaurangkultur. Årets klassiker förvaltar ett kulinariskt arv och förenar det med utveckling, skapar referenser och trygghet som tilltalar ett brett spektrum av gäster. Årets klassiker spelar en viktig roll, men hamnar ofta utanför ljuskäglan som sveper över trender och i storstädernas puls.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Rut på Skäret

Skäret

Juryns motivering:
En välkänd och välvårdad skånegård som förvaltar sitt matglada arv på bästa sätt. Klassiska slagnummer ur Kullabygdens skafferi som äggakaka och lerpottasill varvas med pinfärsk fisk, skaldjur och lammrätter från egen uppfödning.

Sjömagasinet

Göteborg

Juryns motivering:
I det historiska hamnmagasinets unika trämiljö erbjuds en noggrant komponerad symfoni av allt som västkustens fiskare och världens vinodlare kan erbjuda – en tradition i tiden, suveränt serverad och anslående ackompanjerad av utsikten mot hamninloppet.

Sturehof

Stockholm

Juryns motivering:
Det är ständigt fullsatt på denna scen, där alla möts kring ett klassiskt kök på högsta nivå. Ett konstfärdigt matsalsarbete matchas av bildkonst på väggar och menyer. Strax intill lockar ett salutorg med barhäng för kortare besök. En 120-åring som är vitalare än någonsin.

Årets Krog

Årets Krog uppmärksammar en restaurang som genom sin ambition, sin kreativitet eller på annat sätt tillför svensk gastronomi något utöver det vanliga. Årets krog överraskar och skapar gastronomisk förnyelse med nya grepp och efter egen övertygelse.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Aloë

Älvsjö

Juryns motivering:
Friheten i huvudstadens periferi avspeglar sig i innovativa rätter med klassisk referens, djärvt utsökta men befriande nog inte långsökta. Gäster som tar en tur bortom vanliga krogkvarter garanteras ett gränslöst gott gastronomiskt äventyr. En stor gastronomisk upplevelse i ett litet format.

Lilla Ego

Stockholm

Juryns motivering:
De ödmjuka och frejdigt kaxiga krögarna har positionerat sig i huvudstadens restauranglandskap. Här är det långt från småpetig foodiestämning. Man äter, njuter, pratar och skrattar samtidigt som den överraskande och chockerande goda maten förför smaklökarna.

SK Mat & Människor

Göteborg

Juryns motivering:
Från dörr till dukning ägnas allt full omsorg. Medarbetarna skapar samvaro och lagar så att måltiden faller till gästens behag. Rätterna anrättas inför öppen ridå i matsalen på västsvensk terroir och speglar elegant traktens råvaror och årstidernas gång.

Årets Kroginteriör

Vinnaren av priset Årets Kroginteriör är en restaurang som genom sitt inredningskoncept och miljö höjer gästens trivsel och skapar en extraordinär restaurangupplevelse. Restaurangen förvaltar en klassisk miljö eller har skapat en unik ny rumsupplevelse som utgör en unik attraktionskraft för nytillkommande eller återkommande gäster.

Kategoripartner:

Blå Tåget

Juryns motivering:
Med Blå Tåget reser du värdigt som i en gammal film, i skönt tempo och gammeldags kupéer. I den klassiska matsalen, med säten i mörkblå sammet, stärkta linnedukar, vitt porslin och kristallglas, serveras maten à la minute. Mellan tuggorna hinner du se vårt vackra land medan du glider fram i lagom takt.

Furillen

Lärbro

Juryns motivering:
I den gamla fabriken på Furillen, omgiven av vindpinade tallar och grustag, accentueras rappade väggar, duvgrå trädetaljer och stora fönsterpartier av gigantiska kättingar, Jonas Bohlins balettkjolslampa och silduksgardiner. En kontemplativ miljö där mat och dryck får full uppmärksamhet.

Malmö Saluhall

Malmö

Juryns motivering:
Två visionära syskon, en dos matkärlek, en arkitekt och ett gammalt godsmagasin har resulterat i en matdestination med delikatesser från hela världen. Gröna örter, rökta skinkor, te, choklad och ostar framhävs av rostig plåt, grova balkar och tegel och frestar såväl passionerade matlagare som matglada gäster.

Årets Krögare

Vinnaren av priset Årets Krögare är en eller flera personer som på ett seriöst sätt visat på starkt entreprenörskap och innovation inom restaurangbranschen. Denna krögare har med envishet, optimism och kreativt tänkande tillfört Sverige nya restaurangupplevelser med goda ekonomiska resultat.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Daniel Crespi

Juryns motivering:
Tack vare Daniel Crespi har Gamla Stans restaurangsscen åter hamnat på kartan. Som Leijontornets krögare står han stadigt på traditionerna och värnar om hantverket. Samtidigt är han ständigt nyskapande och tillfredsställer gästernas hedonistiska behov med en rejäl dos avantgarde.

Erik och Nils Molinder

Juryns motivering:
Ända sedan de tog över Melanders fisk i Östermalmshallen har Erik och Nils Molinder målmedvetet utvecklat restauranger i Stockholm. Bröderna insåg tidigt fördelarna med att skapa mötesplatser i anslutning till fiskaffärerna. Med kvalitet, brett utbud och omsorg om gästerna har de skapat ett vinnande koncept.

Nina Christensson

Juryns motivering:
Med stor lyhördhet och respekt för gästen, de anställda, råvaror och hållbarhet skapar Nina Christensson framgångsrikt restauranger med unik atmosfär och stämning. Hennes kreativitet öppnar för oväntade möjligheter och driver restaurangbranschen framåt.

Årets Kulturrestaurang

Årets Kulturrestaurang erbjuder måltid och bord tillsammans med ett museum, institution eller annan organisation vars inriktning är att förmedla och presentera en eller flera av de fria konsterna. I Årets Kulturrestaurang skapas möjlighet för att smälta både kulinariska och kulturella upplevelser. Årets Kulturrestaurang låter två världar mötas.

Kategoripartner:

Kleins mat på Katrinetorp

Malmö

Juryns motivering:
Detta forna landeri vid stadsgränsen är en empirepärla, där ett pulserande kulturliv bärs upp av en medveten matfilosofi. När- och egenodlade råvaror från trädgården runt hörnet erbjuder synnerligen välkomponerade upplevelser.

Restaurang Syltan

Vandalorum, Värnamo

Juryns motivering:
En riktigt bra restaurang är en självklar del av detta småländska konstcentrum. Med modern och färgstark kökskonst, råvarunära attityd och medveten mångfald är Syltan en kulinarisk magnet för hela bygden.

Vatten, Restaurang & Kafé

Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn

Juryns motivering:
Med Västerhavet som en del av såväl natur och arkitektur som målarmaterial blir detta vattenhål bland akvarella väggar en spektakulär brygga mellan bildytor, färska fiskar och rekorderliga räkmackor.

Årets Leverantör

Vinnaren av Årets Leverantör är ett företag som med hög kvalitet, servicenivå och kunskap erbjuder kunder i restaurangbranschen något utöver det vanliga och skapar trygghet vid varje köp. Vinnaren har i hög grad bidragit till att utveckla utbud och kompetens inom den svenska restaurangbranschen.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Ecolab

Juryns motivering:
Med hjälp av Ecolab kan restauranger skydda och säkra verksamhetens alla delar, från entrédörr till lastkaj: livsmedelssäkerhet, gästnöjdhet, anställdas säkerhet och verksamhetens effektivitet. Dessutom hjälper de till att bevara resurser och minska både miljöpåverkan och avfall.

Rational

Juryns motivering:
Tack vare sin precision har Rationals ugnar revolutionerat restaurangmatlagningen och möjliggjort skräddarsydda tillagningsprocesser. Som leverantör har de bidragit till att de flesta serveringsområden numera kan anamma nose-to-tail-filosofin – att utforska och tillaga oädla djurdetaljer.

Smörgåsbord

Juryns motivering:
Restaurangbranschens vän sedan 1997 har en glasklar strategi för att få människor och maskiner att fungera tillsammans. En enastående känsla för vad som är rätt i tiden och för effektiva lösningar gör smörgåsbordet till finalist.

Årets Matsalsteam

Årets Matsalsteam är ett arbetslag som föredömligt lyckas organisera, planera och leda matsalsarbetet med medarbetare som balanserar sin individuella roll och sin medverkan i gruppen. Ett vinnande matsalsteam ser gästen och gästens behov, samt presenterar och förmedlar restaurangens gastronomiska upplevelser med kunskap, finess och professionalitet med målsättningen att skapa goda affärer.

Kategoripartner:

Adam/Albin

Stockholm

Juryns motivering:
Efter ett innerligt och varmt välkomnande flyter matsalsarbetet lugnt och harmoniskt under hela måltiden, trots en fullsatt restaurang. Teamet genomsyras av en gedigen lagkänsla och samstämmighet där alla hjälper varandra med självklarhet.

Hotell Borgholm

Borgholm

Juryns motivering:
Under varsam och rutinerad ledning pågår arbetet i den luftiga matsalen på Hotel Borgholm. Med en personlig framtoning och med glimten i ögat jobbar alla i matsalen med gästens bästa i fokus. I lugnt tempo bärs de olika rätterna fram av matsalsteamet. Gästen upplever trygghet, professionalism och harmoni.

Rolfs Kök

Stockholm

Juryns motivering:
I den stimmiga lokalen finns alltid en professionell blick som uppmärksamt möter gästens för att visa värdskap. Kommunikationen inom teamet är väl inarbetad och trots det höga tempot är alla lugna, samspelta och till synes trygga i sin roll.

Årets Smakskapare

Vinnaren av Årets smakskapare är en restaurang eller person som har berikat den svenska matkulturen med rena, tydliga och naturliga smaker. Detta genom att introducera nya smaker eller ge renässans åt smaker som fallit i glömska och som väcker gästernas smakglädje innovativt, lustfyllt och överraskande.

Kategoripartner:

Frida Ronge

Tak, Stockholm

Juryns motivering:
Med osvikligt smaksinne kombinerar Frida Ronge svenska råvaror med främst japanska smaker. Resultatet är strålande. Hon analyserar japanska råvaror, räknar ut vad som kan bytas mot något svenskt och skapar genuina, spännande kompositioner. Frida gör varje nyfiken matälskare lycklig.

Lasse och Pia Schönemyr

Äkta Rök

Juryns motivering:
Med hjälp av egenutvecklad, världsunik teknik kallröker Äkta rök flytande livsmedel med färsk, direktskapad kallrök från svenska träspån och skapar produkter som även stjärnkockarna hyllar. Äkta röks sojaprodukt Vegme, smaksatt med egen marinad, gillas av såväl veganer som köttälskare.

Mathias Dahlgren

Rutabaga, Stockholm

Juryns motivering:
Mästaren som aldrig vilar på lagrarna och ständigt förnyar sig är på gång igen. Nu är siktet inställt på grön mat i världsklass. Med en djärv satsning inom ramen för det gröna visar Mathias Dahlgren vegovägen för framtidens fine dining.

Årets Sommelier

Vinnaren av priset Årets Sommelier är en person som med kreativitet förmedlar djupgående kunskaper om dryckens roll som gastronomisk upplevelse. Vinnaren har även pedagogisk förmåga, serviceanda och försäljningstalang. Priset tillfaller förebilder och inspiratörer som utvecklar sommelierens roll i restaurang och matsalsarbete.

Kategoripartner:

Samarbetspartner:

Benjamin Hill

Sjömagasinet, Göteborg

Juryns motivering:
Genom lång och trogen tjänst har Benjamin Hill placerat Sjömagasinet på kartan över landets främsta vinupplevelser. Med sin gedigna kunskap och smittande positiva svensk-brittiska charm får han alla att känna sig välkomna.

Emma Ziemann

Thörnströms Kök, Göteborg

Juryns motivering:
Med okuvlig vilja och disciplin har Emma Ziemann de senaste åren visat sig vara en utmärkt förebild för unga sommelierer. Med friskt humör och stor charm har hon även visat vägen för sommelier-tävlande i Västsverige.

Erik Schneider

L’Enotecha, Malmö

Juryns motivering:
Denne okonventionelle sommelier förenar klassiska kunskaper med modernt sommelieri på bästa tänkbara sätt. Under sina många år i vinbranschen har Erik Schneider dessutom lyckats förmedla en brinnande passion och vinglädje.

Partners

Samarbetspartners